Retreats (forberedelse og integration)

Skal du på et vipassana eller anden meditationsretreat? Så Kan det være en fordel at forberede dig på, hvad det indbefatter. Og har du allerede været på et, så kan det være meget givende at følge op på oplevelserne og indsigterne med én eller flere integrationssamtaler. 

Jeg oplever mange – og det er også min egen erfaring – der kommer hjem fra intensive meditationsretreats, der har svært ved at tage erfaringerne med hjem i hverdagen. Ligesom en psykedelisk oplevelse ofte først for alvor rykker på noget, når den er bragt med ind i hverdagen, kan der også være et behov for en intgrationsproces efter et vipassana retreat. Som følge af den dybe koncentration og nærvær, der kultiveres på et retreat, oplever mange at få adgang til gammel stress eller traumer. Fortiden bevidstgøres gradvist gennem meditation. Pludseligt kan der dukke noget ubehageligt op fra fortiden, som man ikke tidligere har fået bearbejdet, men som nu beder om opmærksomhed og omsorg. Det kan opleves som om, at de glemte indre børn fornemmer, at der er ro, stabilitet og åbenhed nok hos den voksne til, at de kan vise sig. Og hvis ikke der drages omsorg for dem efter retræten, vil vi enten overvældes af deres smerte, eller børnene vil gå tilbage i skjul. I begge tilfælde går vi glip af et helingspotentiale. Så hvis du oplever dig stresset, angst, depressiv, tankemylder eller på anden måde urolig efter et retreat, kan det være en god idé at booke en integrationssamtale. Dette gælder også, hvis du har haft oplevelser af mere religiøs eller mystisk karakter, oplevelser af ændret kropsopfattelse, hypersensitivitet eller måske endda paranormale oplevelser, der er svære at integrere. Mange oplever også visioner, billeder eller såkaldte ”store drømme”, der sidder i dem længe efter retræten. Der kan være et betydeligt udviklingspotentiale i at arbejde mere bevidst med disse efterfølgende.

En stabil meditationspraksis er noget, der kræver disciplin, hårdt arbejde og tålmodighed, men som der til gengæld giver igen med tilbagevirkende kraft. Dette er i hvert fald min egen erfaring. Dertil kan det være en utrolig gave at introducere en åndelig dimension til tilværelsen for det moderne vestlige menneske, hvilket en meditativ praksis kan tilbyde. Meditation i terapien samt arbejde med at få etableret en stabil meditationspraksis kan indgå i forløbet hos mig alt efter behov.


Emil Grinder-Hansen

Kontakt: emil_grinder@hotmail.com


Links til retreats og relateret læsning:

Podcast om mine erfaringer på et ni dages Vipassana retræte hos Uffe Damborg juni 23 her

Links til mine guidede meditationer på youtube her. De kan også findes som lydfiler på min blog.

Vipassana retreats ved meditationslærer Uffe Damborg i Danmark

Vipassana retreat i Suan Mokkh, Thailand

Vipassana retreats ved S.N. Goenka

Personlig, åben og ærlig beretning fra et første vipassana retreat ved Uffe Damborg af Oscar Lui Bjerre

Bog: “Ti dage i stilhed – et essay om meditation og bevidsthed” af forfatter Niels Lyngsø

Yderligere boganbefalinger her