Podcast: Erfaringer fra ni dages meditation i stilhed

Psykoterapeut Alexander Grigat og jeg selv deler i denne podcast vores erfaringer fra et ni dages vipassana retreat i stilhed. Henover de sidste fem år har jeg nogle gange om året taget på denne form for meditationsretræte for at fordybe min meditationspraksis og gøre mig indsigter i både mit eget liv samt i virkelighedens natur.

At tage på et sådanne retræte er efter min mening en af de største gaver, som man kan give sig selv.

Jeg tilbyder forberedelse til og integration af retreats, hvilket du kan læse mere om her.

Tekst af Alexander Grigat juli 23:

Der har været stille her på podcasten henover sommeren, og de kommende uger starter skolen så småt op igen, efter en tiltrængt pause. I mellemtiden vil jeg lige lave et opslag for det seneste afsnit, som jeg aldrig fik skrevet noget til.

I juni måned var jeg 9 dage i stilhed på et vipassana retræte med Emil Grinder-Hansen. Dagen efter at vi kom hjem satte vi os sammen og optog en podcast om vores erfaringer. Retræten fandt sted på Røsnæs arrangeret af psykolog Uffe Damborg, der er elev af Anagarika Munindra, elev af den store Burmesiske meditationsmester Mahāsī Sayādaw. Munindra var lærer for flere personer som bragte Vipassana til vesten, udover Uffe Damborg kan der tilføjes Joseph Goldstein, Sharon Salzberg og Jack Kornfield.

Selvom det snart er lang tid siden, så kan jeg dog huske at samtalen tager udgangspunkt i vores dengang helt friske erfaringer. Samtalen er ikke blot en introduktion til et Vipassana retræte, men er istedet også en form for smeltedige, hvor Emils og mine erfaringer bliver undersøgt og forstået ud fra en bredt funderet forståelsesramme. For både Emil og jeg er det ultimative niveau, altså de åndelige erkendelser, ikke adskilt fra det relative plan med dets psykologiske og relationelle indsigter, og for os begge kan disse planer betragtes fra forskellige forståelsesrammer. Derfor er samtalen en undersøgelse af vores erfaringer fra flere forskellige vinkler og på forskellige niveauer. De erfaringer som vi har gjort os i en Therevada buddhistisk kontekst, går i dialog med andre åndelige og filosofiske traditioner, det relative niveaus dybdepsykologi dets drømme og symboler bliver medregnet som væsentlige vejvisere i den åndelige og sjælelige udviklingsprocess.

Vi starter med at tale generelt om at tage på retræte, do’s and dont’s, praktiske overvejelser, den tradition vi sad i og generelt om den Therevada Buddhistiske Vipassana meditation. Herefter bredder vi emnet ud og indrager elementer, forståelser og erfaringer fra andre åndstraditioner og filosofier. Afslutningvis taler vi om de dybdepsykologiske erfaringer der finder sted på et retræte, og hvordan arbejdet med drømme og symboler kan være en ressource, også selvom at disse ikke tilskyndes nogen særlig værdi i den tidlige buddhisme.

Jeg håber at samtalen kan inspirere til praksis.

Er du nysgerrig i at deltage i et lignende retræte hos Uffe eller vil du lytte til nogle af hans Dharma taler, så kan disse findes på hjemmesiden : https://indsigtsmeditation.dk/

PODCAST LINKS :
Spotify:
Apple Podcast: