Fysisk sygdom

Som at vågne op med lettelse, fordi det hele blot var et mareridt, men kort tid efter går det op for en, at det rent faktisk er ens virkelighed. Det var sådan, at det føltes for mig selv, da jeg var alvorligt syg med en lang række af autoimmune sygdomme (colitis ulcerosa, psoriasis, leddegigt, binyretræthed, nedsat stofskifte samt øvrige hormonforstyrrelser), infektioner (candida svamp og parasitter), galdesten og tungmetalforgiftning. Jeg har siden hørt mange bruge den samme beskrivelse om det helvede, som det kan være at leve med såkaldte autoimmune eller kroniske sygdomme – herunder kræft. Ofte kan det medføre isolation og en stærk følelse af ikke at være forstået. Ikke engang ens tætteste relationer kan sætte sig ind i det, som man går igennem. Og det kan være enormt svært at acceptere – både for en selv og omgivelserne – at man pludseligt ikke kan det samme som før.

Jeg ser ofte, at fysisk sygdom eller endda en skade på kroppen såsom en sprunget achillessene kan aktivere et kædetraume med rødder tilbage i tidlig opvækst. Et kædetraume er en række af traumer fra forskellige tidspunkter i livet, men som har et fælles tema – fx forladthed. Ofte vil helingen af den fysiske tilstand fremskyndes af den psykiske heling. I nogle tilfælde er det en nødvendighed at adressere de svære oplevelser, før man kan hele helt fra sygdommen. Dette var blandt andet tilfældet for mig i helbredelsen af ovenstående nævnte sygdomme. Efterhånden findes der adskillige videnskabelige artikler, der understøtter denne påstand. Blandt andet det berømte ”Adverse Childhood Experience Study” fra 2019 med over 9500 forsøgspersoner. Studiet viser en klar sammenhæng mellem svære barndomsoplevelser og senere udbrud af fysisk sygdom. Traumeeksperterne Bessel A. Van der Kolk og Dr. Gabor Maté har skrevet mere omfattende om dette i værkerne: “Kroppen Holder Regnskabet” og ”The Myth of Normal”.

Her påstår jeg selvfølgelig ikke, at al fysisk sygdom kan reduceres til psykiske traumer. Sygdom skyldes ofte en kompleks sammensætning af mange forskellige faktorer såsom kost, livsstil, giftstoffer fra miljøet, biologi, aktuel livssituation osv. Disse aspekter af helingsprocessen vil vi også kunne bringe ind i forløbet, hvis du ønsker. Det er derimod en opmærksomhed på også at gøre de psykologiske aspekter af sygdommen til en del af regnestykket og adressere disse som led i helbredelsen. I mit eget tilfælde og for de andre personer, som jeg er stødt på, hvor det er lykkedes at blive helbredt fra såkaldte kroniske sygdomme, har dette været et helt afgørende vendepunkt.

Jeg kan ikke garantere, at du vil blive fri for sygdommen af forløbet hos mig, men hvis du er villig til at udforske de følelsesmæssige aspekter af sygdommen, vil du med tiden opleve at lide mindre under den. Jeg ser kroppen som intelligent, og fysisk sygdom som kroppens forsøg på at kommunikere noget (livs)vigtigt videre. At der en del af dig selv, der har brug for opmærksomhed og omsorg. I takt med at forbindelsen til denne fraspaltede del genoprettes, vil sidegevinsten som regel også være et bedre helbred.

 

Emil Grinder-Hansen

Kontakt: emil_grinder@hotmail.com